Böbrek kanseri genellikle elli beş yaşının üzerindeki kişilerde görülen bir hastalıktır. Böbrek tümörleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu büyümenin kanserle hiçbir bağlantısı olmasa da toplumda bunun börek kanseri ile bir bağlantısı olduğuna dair yanlış bir bilgi vardır. Bu sadece yanlış bir bilgiden ibarettir. Böbrek kanseri diye adlandırdığımız kötü huylu tümör ise böbrekte bulunan birtakım hücrelerin kontrolsüzce çoğalması ile birlikte böbrekte normal olmayan bir kitlenin meydana gelmesinden kaynaklanır.
BÖBREK KANSERİ BELİRTİLERİ
Böbrek kanseri ilk evrelerde genellikle kendini göstermez yani belirti vermeyerek seyreder. Birtakım belirtiler meydana geldiğinde ise çoğu hastada böbrek kanserinin ileri safhalara taşındığını gözlemleriz. İşte bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
- İdrarda kan görülmesi
- Karın alt ve yan bölgesinde şişkinlik
- İştahsızlık
- Geçmeyen yan ağrı (böğür ağrısı)
- Sebebi bilinmeyen kilo kaybı
- Herhangi bir enfeksiyon ya da soğuk algınlığı olmadan haftalar boyu süren ateş
- Aşırı yorgunluk
- Kansızlık
- Bacaklarda ve eklemlerde şişmeler
Böbrek kanseri bazı hastalarda vücudun başka kısımlarına da yayılabilir. Bu durumla karşı karşıya kalan hastanın görebileceği belirtiler ise şunlardır;
- Nefes darlığı
- Kanlı öksürük
- Bel ağrısı
BÖBREK KANSERİNDE ERKEN TEHŞİS
Tabi ki bu belirtilerin altında başka sebeplerin yatabileceğini de unutmamak gerekir. Her kanserde olduğu gibi böbrek kanserinde de erken teşhis oldukça önem taşır. Hastalık ne kadar erken saptanırsa hem tedavi süreci o kadar kolaylaşır hem de sağlıklı bir yaşam olanağı ilerlemiş bir safhaya kıyas ile daha çok artar.
Belirtiler ileri safhalarda kendini belli ettiğini düşünürsek bir birey böbrek kanseri ise bunu nasıl anlayabilir? Yaşadığımız şu günlerde böbrek kanseri adı verilen bu kötü huylu tümörün tanısı genellikle rastlantısal olarak koyulur. Hastalar hastaneye tamamen başka sebeplerden ötürü gider ve yapılan görüntülemeler sonucu böbrekte kanserli kitle tespit edilir. Hastaya bu tanı sıklıkla ultrasonografi yöntemi ile konulur. Eğer ultrasonografi tecrübeli bir radyolog tarafından yapılmaz ise böbrekteki kitlenin tanısı koyulamayabilir, atlanabilir.
Bilgisayarlı tomografi veya MR filmi ile de böbrek kanseri tanısı koyulabilir. Burada ise çeken kişiye göre sonuçlar değişmediği için rahatlıkla böbrekte bulunan kitle tespit edilebilir.
Tabi ki durum bu raddeye gelmeden hayatınızda birtakım değişikliklere giderek böbrek kanserinin önüne geçebilirsiniz. Özellikle ailenizde böbrek kanseri varsa yaşam pratiklerinize dikkat etmenizi öneririz.